19 Νοε 2011

Νετρίνα εξακολουθούν να σπάνε το «όριο ταχύτητας» στο CERN

Στο πλαίσιο του πειράματος OPERA, οι φυσικοί παρακολουθούν πόσος χρόνος απαιτείται για να καλυφθεί μια απόσταση 730 χιλιόμετρων, από τα νετρόνια που παράγονται στο CERN .
Η έκπληξη φυσικής που ταρακούνησε τους επιστήμονες, τον Σεπτέμβριο – ότι τα νετρίνα φαίνεται να ταξιδεύουν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός – πέρασε με επιτυχία την προσπάθεια των ερευνητών να διαψευσθούν.
Νωρίτερα αυτό το χρόνο, οι ερευνητές κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα της ταχύτητας του φωτός με τα ..........
υποατομικά σωματίδια που διέρχονται από τη Γη με το επιταχυντή σωματιδίων του CERN κοντά στη Γενεύη, της Ελβετίας. Το αποτέλεσμα φυσικά μελετάται με ιδιαίτερη αυστηρότητα, μιας και αν επαληθευθεί τότε πραγματικά «ισοπεδώνει» τις βασικές αρχές τις θεωρίας της σχετικότητας του Einstein, ότι τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από το φως.
Στο νέο πείραμα αν και χρησιμοποιήθηκαν μικρότερες εκρήξεις νετρίνων για να έχουμε πιο ακριβείς μετρήσεις, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο.
«Μετά από πολλούς μήνες μελετών και διασταυρούμενων ελέγχων δεν έχουμε βρει καμία δυσλειτουργία των οργάνων που θα μπορούσε να εξηγήσει/παραποιήσει το αποτέλεσμα της μέτρησης», δήλωσε ο Antonio Ereditato του Πανεπιστημίου της Βέρνης και εκπρόσωπος για το πείραμα OPERA. «Αν και οι ερευνητές του OPERA θα συνεχίσουν τις μελέτες τους, περιμένουμε επίσης με ανυπομονησία και ανεξάρτητες μετρήσεις για να εκτιμηθεί πλήρως η φύση αυτής της παρατήρησης».Οι ερευνητές ακόμα πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς, για να αρχίσουν να αναλογίζονται τις επιπτώσεις της διαπίστωσης αυτής.
«Οι πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της επιστήμης θα είναι τεράστιες, για να αρχίσουμε δίχως δεύτερες σκέψεις να εξάγουμε συμπεράσματα αβίαστα. Η πρώτη μου αντίδραση είναι ότι το νετρίνο εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με όλα τα μυστικά του», δήλωσε ο Ereditato.
proho.gr

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή