5 Νοε 2011

Το χειρότερο δυνατό σενάριο για το περιβάλλον

Την μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία σημείωσε το 2010 η παγκόσμια παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σημειώνει έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται πιο ζοφερή και από το χειρότερο δυνατό σενάριο που αναμενόταν από τους επιστήμονες για το μέλλον του πλανήτη.
Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος εκπέμψαμε στην ατμόσφαιρα 564 εκατομμύρια τόνους περισσότερο σε σχέση με το 2009, μια αύξηση της τάξεως του 6%. Να σημειωθεί ότι αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τις εκπομπές που παρήγαγε οποιοδήποτε κράτος ξεχωριστά, εκτός από τους τρεις μεγαλύτερους ρυπαντές: την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.
Πρόκειται για μια ...
“τερατώδη”, πρωτοφανή αύξηση, συμφωνεί ο Γκρεγκ Μάρλαντ από το Πανεπιστήμιο των Απαλαχίων, ο οποίος έχει στο παρελθόν μετάσχει στην ομάδα του υπουργείου Ενέργειας που πραγματοποιεί σχετικές μετρήσεις και έρευνες.
Όπως εξηγεί, η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκπομπές μόνο από την καύση άνθρακα, στην οποία βασίζουν την ανάπτυξή τους Κίνα και Ινδία, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 8% μέσα στο 2010.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κρις Φιλντ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις ομάδες εργασίας της IPCC, οι επιστήμονες πλέον συζητούν εάν το μέλλον ταυτίζεται με το χειρότερο από τα σενάρια “ή με κάτι πιο ακραίο”.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη είναι η διεθνής σύνοδος για το κλίμα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, όπου αναζητούνται λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την κατεύθυνση ενός νέου πρωτόκολλο του Κιότο, ή επέκτασή του. Το πρωτόκολλο του Κιότο προέβλεπε την μείωση των ρύπων από διοξείδιο του άνθρακα από όλες τις χώρες, κάτι που έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι ισχυρές οικονομικά χώρες του πλανήτη εκτός όμως από τις ΗΠΑ.
Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη και παράλληλα η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην “πράσινη” ενέργεια, φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων χωρών.


Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή