6 Νοε 2011

Στην Αφρική πάνε τα τοξικά απορρίμματα των Ευρωπαίων

Μεγάλες ποσότητες τοξικών υλών, που περιέχονται κατά μεγάλο μέρος σε μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές ευρωπαϊκής προέλευσης, κατέγραψαν στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Ακρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, UNU.
Πονοκέφαλοι, ζαλάδες και δερματικά εξανθήματα είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν στην Αφρική τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με υψηλής τοξικότητας απορρίμματα ηλεκτρικών συσκευών από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, συγκλονιστικά υψηλές τιμές τοξικότητας διαπίστωσαν ειδικοί του ΟΗΕ σε σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις της Γκάνας.
Οι τοξίνες έχουν μολύνει χώρους σχολείων, αθλητικές εγκαταστάσεις και υπαίθριες αγορές. Μάλιστα, το σκουπιδότοπο Αγκμπογκμπλόσι οι ντόπιοι τον αποκαλούν «Σόδομα και Γόμορρα». Εκεί πολλά παιδιά αποσυναρμολογούν υπολογιστές και ηλεκτρικές συσκευές εν μέσω αναθυμιάσεων 300 βαθμών, θερμοκρασία στην οποία .....
λιώνουν τα πάντα εκτός των πολύτιμων μετάλλων που αποφέρουν κάποιο κέρδος.
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι σοβαρότερες -οι τοξικοί ατμοί προκαλούν βλάβες σε εγκέφαλο, νευρικό σύστημα, νεφρούς κι επιπλέον καρκινοπάθειες. Στο έδαφος σχολείων οι ερευνητές του UNU κατέγραψαν μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο κι άλλα χημικά σε τιμές έως και 50 φορές υψηλότερες από τα ασφαλή όρια -αρκεί ν’ αναφερθεί ότι στην Ευρώπη ήδη μερικά εκατομμυριοστά του γραμμαρίου μολύβδου θεωρούνται επικίνδυνα.
Η διαπίστωση στην Γκάνα θεωρείται ενδεικτική για μεγάλα τμήματα της Αφρικής, καθώς η Μαύρη Ηπειρος έχει υποβιβαστεί σε χώρο απορριμμάτων για άχρηστες ηλεκτρικές συσκευές. Επισήμως, η συνθήκη της Βασιλείας του ΟΗΕ (1989) απαγορεύει την εξαγωγή απορριμμάτων χωρίς τη συναίνεση της χώρας κατάληξής τους. Ωστόσο, πολλές ηλεκτρικές συσκευές φτάνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από παράνομα κανάλια.
Μόνον από τη Γερμανία εξάγονται ετησίως περίπου 100.000 τόνοι ηλεκτρικών απορριμμάτων, οι συχνά παράνομες οδοί είναι πιο συμφέρουσες απ’ ό,τι η νόμιμη απομάκρυνση, πρόκειται για μια νομικώς «γκρίζα ζώνη».
Η τραγική ειρωνεία τού θέματος είναι πως τα απορρίμματα ηλεκτρικών συσκευών θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν αξιόλογη πηγή πρώτων υλών διά της ανακύκλωσης, σύμφωνα με το UNU.


Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή