1 Οκτ 2011

"Εκπληκτικό εργοστάσιο πάγου" χαρακτηρίζει η NASA την Ανταρκτική

Η NASA δημοσίευσε εικόνες σπάνιας ομορφιάς από την παγωμένη Ανταρκτική, όπου οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει ένα άγριο τοπίο πάγου. Οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας χαρακτηρίζουν την Ανταρκτική ως ένα "εργοστάσιο πάγου".

Όπως εξηγούν, η διαδικασία έχει ως εξής περιληπτικά:

Οι ριπές ανέμου “σπρώχνουν” τα αποκολλημένα κομμάτια πάγου που επιπλέουν, ενώ ο παγωμένος αέρας ψύχει το κενό ανάμεσά τους. Έτσι, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η δράση του ανέμου και τα κύματα, δημιουργούν λεπτές πέτσες πάγου στην επιφάνεια του ωκεανού, το πάχος των οποίων αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων.

Ωστόσο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι περισσότεροι πάγοι εξαφανίζονται, ενώ το χειμώνα δημιουργούνται ξανά. "Ο κύκλος ζωής των πάγων βοηθά την επιστημονική κοινότητα να καταλάβει πως λειτουργεί το κλίμα στον πλανήτη", επισημαίνουν οι ερευνητές. Πάντως, οι μελέτες παρακολούθησης των πάγων καταδεικνύουν πως το ποσοστό που λιώνει, το καλοκαίρι, δεν αναπληρώνεται όλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μάλιστα, από το 1979 οι πάγοι συρρικνώνονται κατά 1%, ανά δεκαετία.

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή