24 Οκτ 2011

Αγία Ζώνη της Παναγίας: Από το Αγ. Ορος στη Ρωσία

Ενα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά ιερά, που επί πολλούς αιώνες φυλάσσεται στην αγιορείτικη Μονή Βατοπαιδίου για πρώτη φορά εγκατέλειψε τον ΄Αθωνα και μεταφέρθηκε για έναν μήνα στη Ρωσία.

Η παράδοση λέει ότι λίγο πριν τον γήινο θάνατό της η Θεομήτωρ, μητέρα του Ιησού Χριστού, έδωσε σε δύο ευσεβείς χήρες των Ιεροσολύμων τη ζώνη και τα άμφιά της. Επί μερικούς αιώνες τα ιερά άμφια φυλάσσονταν προσεκτικά στην τότε Παλαιστίνη και μόνο στα τέλη του τέταρτου αιώνα παραδόθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Το ιερό χωριζόταν συχνά σε.... τεμάχια και βρισκόταν στις πιο διαφορετικές χώρες.

Για το ιερό αυτό διεξήγαγαν πολέμους και το έπαιραν στις μάχες ως εγγύηση της νίκης. Στα τέλη του 14ου αιώνα ένα από τα ....
διατηρημένα τεμάχια της ζώνης παραδόθηκε από τον Σέρβο πρίγκιπα Λάζαρ Χλεμπελιάνοβιτς στους μομαχούς της Βατοπεδίου Μονής του Αγίου Όρους.

Το ταξίδι της λάρνακας με την Αγία Ζώνη σε συνοδεία 20 αγιορείτων μοναχών άρχισε από τη Βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας. Μετά θα προσκυνήσουν το Τιμίο Ιερό οι πιστοί της ΄Απω Ανατολής, των Ουραλίων, της Σιβηρίας, της Κεντρικής και της Δυτικής Ρωσίας. Η περιοδεία του Ιερού θα καταλήξει στη Μόσχα στις 19 ΝοεμβρίουΘα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή