27 Φεβ 2014

Μήπως έχετε γεράσει… εσωτερικά;


Δεν έχει καμία σημασία πόσα κεράκια σβήσατε στην τελευταία σας τούρτα! Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό που καθορίζει πόσο νέοι φαινόμαστε και νιώθουμε είναι η βιολογική μας ηλικία.

Η «βιολογική ηλικία» χαρακτηρίζει την ηλικία των εσωτερικών οργάνων που κάνουν το σώμα να λειτουργεί σωστά και να παραμένει σε φόρμα.


Ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες της υγείας και της καλής λειτουργίας είναι τα επίπεδα των Τελικών Προϊόντων Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs) στο σώμα.

Τα AGEs είναι βλαβερές σύνθετες ουσίες που σχηματίζονται κατά τη γλυκοζυλίωση. Γλυκοζυλίωση ονομάζεται μια χημική αντίδραση που συμβαίνει στο σώμα όσο γερνάμε, όμως η διαδικασία επιταχύνεται εάν ακολουθούμε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Τα AGEs πυροδοτούν τη φλεγμονή, προκαλώντας την καταστροφή των ιστών και την πρόωρη γήρανση. Παράλληλα, συμβάλλουν στην ταχύτερη εκδήλωση παθήσεων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία, όπως τα προβλήματα όρασης, η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια.

Η παραγωγή των AGEs αυξάνεται εκθετικά όταν καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη και τηγανητά και από παράγοντες όπως η αποχή από τη γυμναστική, το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα του στρες και η έλλειψη ύπνου.

Παλαιότερα, ο μόνος τρόπος ακριβούς μέτρησης των AGEs στο σώμα ήταν η επεμβατική βιοψία του δέρματος. Πλέον, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό σκάνερ που ονομάζεται Πραγματική Ηλικία (TruAge) και μετρά σε 20 δευτερόλεπτα τα επίπεδα των AGEs.

Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των AGEs τόσο περισσότερο έχουμε γεράσει – τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
tro-ma-ktiko

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή