5 Μαρ 2014

Greenpeace Ελλάδος - Να κλείσουμε την πόρτα στα μεταλλαγμένα!


Η Ελληνική Προεδρία έχει τη μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τη δυναμική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στα μεταλλαγμένα και να προστατεύσει την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τις εταιρείες που τα προωθούν στην Ευρώπη. Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, μετά τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις επί της Ελληνικής πρότασης(1) για την εθνικοποίηση της απαγόρευσης καλλιέργειας μεταλλαγμένων και να θέσει πραγματικό εμπόδιο στις εταιρείες αγροβιοτεχνολογίας που θέλουν να εισβάλουν στην Ευρώπη.


Η χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος φανερώνει τη μεγάλη ανησυχία της πλειοψηφίας των κρατών-μελών που ζητούν αλλαγή στην ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μπορούν να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους. Μάλιστα οι περισσότερες χώρες επικαλέστηκαν τη σταθερή άρνηση των ευρωπαίων καταναλωτών που εξακολουθούν να μην θέλουν να τρώνε μεταλλαγμένα.

Όπως τόνισαν τα περισσότερα κράτη-μέλη στις χθεσινές συζητήσεις του Συμβουλίου, η ελληνική πρόταση χρειάζεται σημαντική επεξεργασία και άμεσες τροποποιήσεις προκειμένου να ενισχύει τα κράτη που θέλουν να απαγορεύσουν την απελευθέρωση μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και όχι τις εταιρείες που προωθούν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Τώρα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης χρειάζεται να προχωρήσει αμέσως στις τροποποιήσεις που θα μετατρέψουν την ελληνική πρόταση σε ισχυρή νομική βάση που πραγματικά προστατεύει την Ευρώπη από την εισβολή των μεταλλαγμένων. Η επόμενη συζήτηση επί του ελληνικού κειμένου πρόκειται να γίνει την επόμενη Πέμπτη (13/3) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής.

«Ο κ. Μανιάτης έχει την ιστορική ευκαιρία να κλείσει τις πόρτες της Ελλάδας και της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα και αυτή δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο και το χωράφι μας»,

τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας κατά των μεταλλαγμένων της Greenpeace.

Η Greenpeace, η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και η Εταιρία Προστασίας της Φύσης ζητούν από τον κ. Μανιάτη να ανταποκριθεί στο αίτημα της πλειοψηφίας των κρατών-μελών που δεν θέλουν να καλλιεργούν μεταλλαγμένα και να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα μετατρέψουν την Ελληνική πρόταση σε αυστηρό Κανονισμό για την απαγόρευσή τους, προστατεύοντας πραγματικά τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
Greenpeace Greece

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή