21 Απρ 2011

Ο τρομακτικός ήχος του σεισμού της 11ης Μαρτίου έτσι όπως τον κατέγραψαν τα υδρόφωνα του USN


Επιστήμονες της Εθνικής υπηρεσίας Ωκεανογραφίας και φυσικής της Ατμόσφαιρας NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) και του πανεπιστημίου του Oregon κατέγραψαν τον υποθαλάσσιο ήχο από τον τρομακτικό σεισμό της 11ης Μαρτίου που χτύπησε την βόρειοανατολική Ιαπωνία χρησιμοποιώντας τη διάταξη υδροφώνων που ήταν τοποθετημένα κοντά στις Αλεούτιες νήσους ανοικτά της Αλάσκα και σε απόσταση 1600 χλμ. από το επίκεντρο του σεισμού.

Η διάταξη των υδροφώνων αποτελεί τμήμα του υποβρύχιου δικτύου του αμερικανικού Ναυτικού SOSUS (SOund SUrveillance System) το οποίο ξεκίνησε να εγκαθίσταται με το ξεκίνημα του ψυχρού πολέμου στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 και ως σκοπό είχε τον έγκαιρο εντοπισμό ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων. Ο ήχος του σεισμού που περιέχεται στο βίντεο, έτσι όπως καταγράφηκε από το SOSUS αφορά ένα μέρος του και έχει επιταχυνθεί κατά 16 φορές για να είναι ευκολότερη η παρακολούθησή του, καθώς ο σεισμός διάρκεσε αρκετά λεπτά της ώρας.


Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή