25 Φεβ 2014

Για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, κλείστε τα φώτα!


Αν θα πρέπει να πάρετε μία σημαντική απόφαση, κλείστε τα φώτα και, αν δεν μπορείτε, χαμηλώστε το φωτισμό. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δείχνει ότι η ένταση του φωτισμού συνδέεται με το ανθρώπινο συναίσθημα καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις μας. Το σκοτάδι μάς βοηθά να είμαστε πιο αντικειμενικοί, επισημαίνει η καναδική έρευνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, τα συναισθήματά μας, είτε είναι αρνητικά είτε θετικά, τα βιώνουμε πολύ πιο έντονα όταν βρισκόμαστε σε φως υψηλής έντασης.



«Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι τις ηλιόλουστες μέρες οι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι για το χρηματιστήριο, νιώθουν περισσότερη ευεξία και είναι πιο πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στο σκοτάδι και η συννεφιά μπορεί να οδηγήσει σε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή», εξηγεί η επίκουρος καθηγήτρια, Άλισον Τζινγκ Χου και συνεχίζει: «Αντιθέτως, εμείς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τις ηλιόλουστες μέρες οι άνθρωποι με τάση για κατάθλιψη, γίνονται περισσότερο καταθλιπτικοί». Η ίδια επισημαίνει επίσης, ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται στο τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πειράματος, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πολλά και διαφορετικά πράγματα όπως την επιθετικότητα ενός φανταστικού χαρακτήρα, και την ελκυστικότητα ενός προσώπου κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.
Κάτω από το έντονο και λαμπερό φως, η ένταση των συναισθημάτων ήταν μεγαλύτερη. Στο πιο φωτεινό δωμάτιο, οι συμμετέχοντες βρήκαν τη γυναίκα πιο επιθυμητή κι ένιωθαν πιο όμορφα με τις θετικές λέξεις και πιο άσχημα με τις αρνητικές.
 Κι επειδή οι πιο πολλές, καθημερινές αποφάσεις μας λαμβάνονται σε συνθήκες δυνατού φωτός, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε αυτό που μας προτείνουν οι ερευνητές: ότι η επίλυση μιας διαφωνίας ή η λήψη μιας σωστής απόφασης, ίσως θα πρέπει να λαμβάνεται με πιο χαμηλό φωτισμό.


Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή