26 Φεβ 2014

Το μυστήριο αρχαίου νεκροταφείου φαλαινών στη Χιλή, έλυσαν Αμερικανοί ερευνητές [εικόνες]


Ενα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων, το γιγάντιο νεκροταφείο φαλαινών στη Χιλή, έχει απασχολήσει αρκετά τους ερευνητές, ωστόσο για πρώτη φορά, φαίνεται πώς το μυστήριο οδηγείται στη λύση του.


Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα Royal Society B, αναφέρει ότι τα γιγάντια ζώα, τα οποία αποτελούν μία από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις απολιθωμάτων τα τελευταία χρόνια πέθαναν από μολυσμένα φύκια.

Τα πτώματα των ζώων που είχαν ξεβραστεί στην ακτή και είχαν θαφτεί στην άμμο με την πάροδο του χρόνου, είχαν μετατραπεί σε απολιθώματα.

Η περιοχή Ατακάμα της Χιλής είναι γνωστή για τη διατήρηση απολιθωμάτων φαλαινών με αποτέλεσμα πολλοί να ονομάζουν το σημείο Cerro Ballena, ή αλλιώς «Λόφος των Φαλαινών»

Παλαιοντολόγοι από από το Εθνικό Μουσείο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ και από τη Χιλή κατάφεραν πρόσφατα να εξετάσουν προσεκτικά τα απολιθώματα. Εκτός από τους τουλάχιστον 40 σκελετούς γιγάντιων φαλαινών που βρέθηκαν στην περιοχή, η ομάδα εντόπισε και οστά πολλών ακόμη θαλάσσιων ζώων.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης πώς με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένοι οι σκελετοί, φαίνεται πώς είχαν παρόμοια αιτία θανάτου, ωστόσο επρόκειτο για τέσσερα ξεχωριστά γεγονότα που έγιναν σε μια περίοδο αρκετών χιλιάδων ετών.

Από την έρευνά τους , οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τοξίνες που παράγονται από βλαβερά φύκια είναι πιθανό να δηλητηρίασαν τα ζώα, αφού αν κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες, ο θάνατος ήταν ακαριαίος.




Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή