26 Φεβ 2014

Πώς τα ηφαίστεια σταμάτησαν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου!

Η αυτοπροστασία της Γης..
Μετά από μία εικοσαετία ταχείας ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθεί να αυξάνεται …τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία παραμένει σχεδόν σταθερή διαψεύδοντας όλους εκείνους που μιλούσαν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μάλιστα οικοδόμησαν και παγκόσμιες καριέρες πάνω σε αυτόν τον ακτιβισμό.

Που οφείλεται αυτή η ανατροπή; Γιατί ο πλανήτης μας δεν συνεχίζει να θερμαίνεται, όπως πριν;

Ομάδα επιστημόνων από το MIT και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια βάλθηκε να βρει τις απαντήσεις και πιστεύει πως μέρος της στασιμότητας στην υπερθέρμανση οφείλεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 17 ηφαιστειακές εκρήξεις σε ολόκληρο τον κόσμο είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση σωματιδίων θείου, τα οποία ανακλούν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στις προβλέψεις ανόδου της θερμοκρασίας από το 1998 κι έπειτα, δεν έλαβαν υπόψη τις επιπτώσεις των ηφαιστείων.




«Δείχνουμε ότι οι προσομοιώσεις με κλιματικά μοντέλα χωρίς τις επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων των αρχών του 21ου αιώνα υπερεκτιμούν την τροποσφαιρική υπερθέρμανση που έχει παρατηρηθεί από το 1998», γράφουν στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

«Για να περιοριστεί η αβεβαιότητα, χρειάζονται καλύτερες παρατηρήσεις των ιδιοτήτων των ηφαιστειακών σωματιδίων που προκύπτουν από εκρήξεις, καθώς και βελτίωση της αποτύπωσης αυτών των ιδιοτήτων στις προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων.»

Μετά από ένα «καυτό» 1998, οι ρυθμοί ανόδου της θερμοκρασίας έχουν επιβραδυνθεί, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την άποψη ότι η ανθρωπότητα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κάνει – την πανάκριβη – στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στη ραγδαία αύξηση των οποίων αποδίδεται η κλιματική αλλαγή.

Ομάδες επιστημόνων έχουν προσφέρει αρκετές εξηγήσεις για αυτήν την «παύση», όμως βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση νέων ερμηνειών, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ελπίδες για μία νέα διεθνή συμφωνία ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, το 2015, στο Παρίσι.

Όπως αναγνώρισε μιλώντας στο Reuters ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Μπέντζαμιν Σάντερ από το αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ, «πρόκειται για μια περίπλοκη αστυνομική ιστορία. Τα ηφαίστεια αποτελούν μέρος της απάντησης, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση οι μοναδικοί υπαίτιοι της παύσης».

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή