8 Μαρ 2012

ΥΛΙΚΌ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΦAΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΑΡΏΝΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ VIDEO

Δύο νέες γιγάντιες εκρήξεις στον Ήλιο εκτόξευσαν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες υλικών από το «στέμμα» του άστρου μας που ήδη ταξιδεύουν προς τον πλανήτη μας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ηλιακά φαινόμενα της τελευταίας πενταετίας. Αυτή τη φορά οι ηλιακές καταιγίδες απειλούν να προκαλέσουν .......
διαταραχές στους δορυφόρους, στα συστήματα GPS, στα δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών της Γης και στις αεροπορικές πτήσεις, ιδίως κοντά στους δύο πόλους.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν θεαματικό σέλας ακόμα και σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, το οποίο θα είναι καλύτερα ορατό απόψε το βράδυ. Οι καταιγίδες αναμένεται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι σύντομα νέες θα ακολουθήσουν, καθώς ο Ήλιος έχει πια «ξυπνήσει» για τα καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα διαστημικά παρατηρητήρια STEREO και SOHO της NASA, η πρώτη έκρηξη και η αντίστοιχη εκτίναξη ηλιακής στεμματικής μάζας ταξιδεύει προς τη Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη από 2.100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και η δεύτερη με πάνω από 1.800 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Οι δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες θα πλήξουν τόσο τη Γη (από σήμερα) όσο και τον Άρη, καθώς και τα διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε διάφορες αποστολές, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com. Μία από τις δύο εκρήξεις, που έλαβε χώρα στον ήλιο στις 6 Μαρτίου, ήταν η δεύτερη ισχυρότερη που έχει καταγραφεί, της κατηγορίας Χ5.4, κατά τον τρέχοντα 11ετή κύκλο ηλιακής δραστηριότητας (η πιο δυνατή, της κατηγορίας Χ6.9, καταγράφηκε πέρυσι τον Αύγουστο). Μια ώρα αργότερα, υπήρξε μια δεύτερη έκρηξη που βαθμολογήθηκε ως Χ1.3 (μια Χ1 είναι πέντε φορές μικρότερη από μια Χ5). Με εξαίρεση την περυσινή έκρηξη, η τελευταία φορά που ο ήλιος «γέννησε» τέτοιες εκρήξεις κι έστειλε τόσο ισχυρές καταιγίδες προς τη Γη, ήταν το 2006, σύμφωνα με τη NASA.

Οι εκρήξεις συνοδεύονται από εκτινάξεις ηλιακού πλάσματος στο διάστημα, δηλαδή ενός νέφους ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, καθώς και μαγνητικών πεδίων, που προσκρούουν ορμητικά στην ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αναγκάζοντας το τελευταίο να αλλάξει σχήμα και ισχύ. Όπως με την ταξινόμηση των σεισμών με βάση την κλίμακα των Ρίχτερ, έτσι και με τις ηλιακές εκρήξεις οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν μια βαθμολογία με τις κατηγορίες A (χαμηλότερη), B, C, M και X (υψηλότερη). Οι αριθμοί που ακολουθούν μετά το γράμμα, αποτελούν την υποκατηγορία και δείχνουν πιο συγκεκριμένα την ισχύ του φαινομένου. Όπως στα Ρίχτερ, κάθε κατηγορία είναι δέκα φορές ισχυρότερη από την προηγούμενη και 100 φορές ισχυρότερη από την προ-προηγούμενη. Ο τρέχων ηλιακός κύκλος είναι ο 24ος και το μέγιστο της δραστηριότητάς του αναμένεται το 2013. (onalert)


Σχόλιο liako.gr

Aπό τον Ήλιο εκτοξεύεται διαρκώς υλικό, που ταξιδεύει με ταχύτητες πολύ μεγάλες μέσα στο ηλιακό σύστημα, αλλά υποφωτικές, δηλαδή μικρότερες αυτής του φωτός. Αυτό είναι γνωστό σαν ηλιακός άνεμος.

Όταν όμως στην επιφάνεια του Ήλιου γίνει κάποια πολύ μεγάλη έκρηξη, τότε το υλικό που εκτοξεύεται με την μορφή εκτεταμένου πίδακα, υπάρχει περίπτωση να συναντήσει κατά την στοχευμένη του κίνηση την Γη. Τότε τα φορτισμένα σωματίδια του υλικού αυτού, δημιουργούν τα προβλήματα που οι περισσότεροι γνωρίζουν στις τηλεπικοινωνίες και γενικά στην λειτουργεία των ευαίσθητων ηλεκτρονικών συσκευών.

Όσο πιο ψηλά βρίσκονται οι συσκευές τόσο περισσότερο κινδυνεύουν, αφού προστατεύονται από μικρότερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας και του γήινου μαγνητικού πεδίου (αν το πούμε εκλαϊκευμένα).

Αν το εκτοξευόμενο υλικό είναι πολύ, απειλείται η Γη με ολικό μπλακ άουτ. Αν είναι ακόμη περισσότερο (super flare) τότε μπορεί να κάνει την Γη κάρβουνο.

Κάτι τέτοιο, δεν έχει συμβεί ποτέ ως τώρα.

Αυτά όσον αφορά την εκτόξευση υλικού από τον Ήλιο. Η πιο επικίνδυνη όμως είναι η ηλερκτρομαγνητική ακτινοβολία, αφού στην περίπτωση ισχυρότατης εκπομπής μικροκυμάτων, θα γίνει ο πλανήτης μας φούρνος μικροκυμάτων και θα γίνουν όλα κάρβουνο.

Στην περίπτωση μάλιστα εκπομπής ηλεκτρομαγνητικού παλμού, αρκετά ισχυρού, θα καταστραφεί κάθε ηλεκτρική συσκευή, από μπαταρίες μέχρι και εργοστάσια, από κινητά και μοτοσυκλέτες μέχρι αεροπλάνα και αεροπλανοφόρα.

Θα γυρίσουμε στην λίθινη εποχή. Αυτό προφητεύεται και στην αποκάλυψη.

www.liako.gr

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή