8 Φεβ 2012

Ερευνητές κατόρθωσαν να προσεγγίσουν την “εξωγήινη” λίμνη Βοστόκ!

Για περισσότερα από 14 εκατομμύρια χρόνια, η λίμνη Βοστόκ παραμένει κρυμμένη σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

Ωστόσο μία ομάδα Ρώσων ερευνητών κατάφεραν έπειτα από γεωτρήσεις που διήρκεσαν περισσότερο από 30 χρόνια να φτάσουν επιτέλους στην επιφάνεια της μυστηριώδους λίμνης.


“Χθες (Κυριακή) οι επιστήμονές μας ολοκλήρωσαν τις εργασίες γεώτρησης και έφθασαν στην επιφάνεια της λίμνης σε βάθος 3.768 μέτρων κάτω από τους πάγους του Νότιου Πόλου”, ανακοίνωσε σήμερα στο πρακτορείο Ria Novosti μια πηγή προσκείμενη σε επιστημονικούς κύκλους

Αυτή η λίμνη γλυκού νερού μήκους 250 χιλιομέτρων και πλάτους 50 χιλιομέτρων (η επιφάνειά της είναι 12.500 τ.χ.) βρίσκεται αποκλεισμένη κάτω από τους πάγους εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να περιέχει μορφές ζωής άγνωστες μέχρι σήμερα.

Οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν πάλι τον Ιανουάριο αφού είχαν διακοπεί το 1998 σε βάθος 3.580 μέτρων, δηλαδή 188 μέτρα πάνω από το στρώμα του νερού.

Η διακοπή αυτή είχε γίνει έπειτα από εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας που ζητούσε να τη διακοπή των εργασιών μέχρι να υπάρξουν ασφαλέστερες τεχνολογίες γεώτρησης για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή.

Η μελέτη των πάγων από τη γεώτρηση και των υδάτων της λίμνης θα επιτρέψει στους ειδικούς να εκπονήσουν ένα σενάριο για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές των επομένων χιλιετιών, σύμφωνα με τους ρώσους ερευνητές.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το κρησφύγετο του Χίτλερ στην Ανταρκτική ! (BBC ντοκιμαντέρ)


Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή