16 Φεβ 2012

Υπάρχουν τελικά εξωγήινοι;

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εντείνουν τις προσπάθειές τους για αναζήτηση εξωγήινης ζωής και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ..


Xάρη στις προόδους της αστρονομίας, της αστροβιολογίας και των άλλων επιστημών, ιδίως καθώς ανακαλύπτονται ολοένα πιο πολλοί εξωπλανήτες στο σύμπαν, μερικοί από τους οποίους μάλιστα φαίνεται να έχουν συνθήκες παραπλήσιες με αυτές της Γης.

Το θέμα παρουσιάστηκε χθες βράδυ, σε εκδήλωση-συζήτηση στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Τζέφρι Μπένετ «Πέρα από τα UFO» από τις εκδόσεις Liberal Books. Οι Έλληνες επιστήμονες περιέγραψαν τις προϋποθέσεις εμφάνισης ζωής στο σύμπαν, καθώς και τις προοπτικές εύρεσης εξωγήινης ζωής, ακόμα και νοημόνων μορφών ζωής (κάτι ασφαλώς πιο δύσκολο).

Για το θέμα μίλησαν ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς και ο Χάρης Αναστόπουλος, λέκτορας Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος υπήρξε και μεταφραστής του σχετικού βιβλίου.

Ο κ.Σιμόπουλος υπογράμμισε ότι το σύμπαν έχει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, κάθε γαλαξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια άστρα και σχεδόν κάθε άστρο φαίνεται να περιβάλλεται από πλανήτες. Έτσι, οι επιστήμονες τείνουν να πιστέψουν στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο διάστημα, ίσως και νοημόνων όντων με υψηλό τεχνολογικό πολιτισμό, όμως οι αποστάσεις είναι μάλλον απαγορευτικές για μία επικοινωνία.

Ο διευθυντής του Πλανηταρίου ανέφερε ότι «ίσως το σύμπαν και ο γαλαξίας μας να σφύζουν από ζωή, εν τούτοις εμείς στη Γη είναι σαν να βρισκόμαστε σε καραντίνα». Επεσήμανε ότι, λόγω των αχανών αποστάσεων στη διαστημική κλίμακα, είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη επικοινωνίας με τυχόν εξωγήινους πολιτισμούς, από τη στιγμή που οι ίδιοι φυσικοί νόμοι και οι ίδιοι φυσικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύουν και για τους εξωγήινους, αν αυτοί υπάρχουν. Δεν απέκλεισε πάντως να υπάρχει μια άλλη φυσική, η οποία π.χ. να επιτρέπει το «δίπλωμα» του χωροχρόνου και έτσι να διευκολύνει τα διαστημικά ταξίδια, όμως οι άνθρωποι δεν την έχουν ακόμα ανακαλύψει, συνεπώς, προς το παρόν, οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά.

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή