26 Ιαν 2012

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για αλλεργιογόνες ουσίες σε τρόφιμα!

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προχώρησε στην πραγματοποίηση μίας σειράς εργαστηριακών ελέγχων, με στόχο την ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών σε προσυσκευασμένα τρόφιμα, κυρίως, εγχώριας παραγωγής, αλλά και εισαγωγής.
Ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι διενεργούνται, με γνώμονα την .......
προστασία των ομάδων του πληθυσμού, που εμφανίζουν αλλεργίες σε συγκεκριμένες ουσίες/ τρόφιμα από την κατανάλωση προϊόντων, που πιθανόν εμπεριέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, χωρίς να αναγράφονται στην επισήμανσή τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), υπολογίζεται ότι ποσοστό 1- 3% των ενηλίκων και ποσοστό 4- 6% των παιδιών εμφανίζουν αλλεργία σε τρόφιμα.
Οι αλλεργιογόνες παράμετροι, που ελέγχθηκαν από τον ΕΦΕΤ, αφορούσαν την παρουσία γάλακτος (καζεΐνης), αραχίδων (φιστικιών) και αυγού, σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως ζαχαρώδη, δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, κακάο, καφέ και τσάι, κρέας και προϊόντα του, παγωτά και επιδόρπια, σούπες, ζωμούς και σάλτσες.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων έδειξαν συμμόρφωση με τη νομοθεσία σε ποσοστό 82,9%. Η μη συμμόρφωση αφορούσε τη μη επισήμανση της παρουσίας:
- Γάλακτος (καζεΐνης) σε ποσοστό 21,9% επί των συνολικών ελεγχθέντων τροφίμων για τη συγκεκριμένη ουσία.
- Αραχίδων (φιστικιών) σε ποσοστό 20% επί των συνολικών ελεγχθέντων τροφίμων για τη συγκεκριμένη ουσία.
- Αυγού σε ποσοστό 8% επί των συνολικών ελεγχθέντων τροφίμων για τη συγκεκριμένη ουσία.
 

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή