6 Μαΐ 2011

Κι όμως βρέθηκε νερό σε κρατήρες του Άρη


Το μέγα ερώτημα αν υπάρχει εξωγήινη ζωή και αν ενδεχομένως θα μπορούσε να κατοικηθεί από ανθρώπους ένας άλλος πλανήτης επανέρχεται μετά τη νέα ανακοίνωση επιστημόνων της NASA ότι βρέθηκε πάγος, δηλαδή νερό, σε φρέσκους κρατήρες του  Άρη. Αυτό ανακαλύφθηκε σε δορυφορικές εικόνες από το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου μετά από αναλύσεις ανακαλύφθηκε ότι στον πυθμένα φρέσκων κρατήρων πρόσκρουσης διακρίνεται πάγος νερού που λάμπει στην ασθενική λιακάδα.

Όπως επισημαίνεται, η ύπαρξη νερού στο ρηχό υπέδαφος ήταν μη αναμενόμενη σε αυτό το «εύκρατο» γεωγραφικό πλάτος, ειδικά στις αρχές του καλοκαιριού. Η τελευταία εικόνα που δημοσιοποίησε η NASA μεταδόθηκε από τον αναγνωριστικό δορυφόρο του Άρη τον Ιούνιο του 2010 και εμφανίζεται με ψευδή χρώματα, ώστε να ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα διαφορετικά υλικά και οι υφές τους. Ο κρατήρας εκτιμάται ότι σχηματίστηκε από την πτώση μετεωρίτη κάποια στιγμή από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.

Ο πυθμένας του κρατήρα, διαμέτρου περίπου έξι μέτρων, είναι καλυμμένος με ένα λαμπερό υλικό που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πάγος. Όχι όμως ξηρός πάγος, δηλαδή στερεό διοξείδιο του άνθρακα, αλλά παγωμένο νερό ανακατεμένο με άμμο. Σε ανάλογες παρατηρήσεις που είχαν γίνει σε πέντε μικρούς κρατήρες το 2009, διαπιστώθηκε ότι το λαμπερό υλικό εξαφανίστηκε σε διάστημα πέντε περίπου γήινων μηνών. Μάλιστα, τότε επισημάνθηκε ότι ο πάγος εξαχνώθηκε, δηλαδή μετατράπηκε από στερεό απευθείας σε αέριο, λόγω της χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας.

Θα παρακαλούσαμε τα σχόλια σας να είναι σχετικά με το περιεχόμενο του εκάστοτε άρθρου, και να συνάδουν με το ύφος της σελίδας.. Τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν αποτελούν απαραιτήτως και δικές μας απόψεις.

Designed By Μαγική Αυλή